DRIVE-BY TRUCKERS – WELCOME 2 CLUB XIII

Artiest info
Website
facebook
Label: Ato Records

‘Drive-By Truckers’ voorstellen hoeven we hier allicht niet meer te doen want deze in 1996 in Athens, Georgia opgerichte rockgroep heeft zich in de voorbije 25 jaar een stevige reputatie bijeengespeeld tijdens hun dynamische optredens en vooral ook op hun uitstekende albums waarvan ze er sinds debuutplaat “Gangstabilly” uit 1998 zo’n veertien stuks hebben uitgebracht.

Album nummer veertien “Welcome 2 Club XIII” volgt op het in 2020 uitgebrachte “The New OK” en is ook nu weer top van begin tot einde dankzij de negen tracks en 43 minuten van het allerbeste muzikaal entertainment. De bezetting van deze groep is door de jaren heen ettelijke keren gewijzigd omdat enkele leden opteerden voor een solocarrière. De bekendste namen van dergelijke ex-bandleden zijn pedal steelgitarist Rob Malone, bassiste Shonna Tucker, keyboardsspeler Spooner Oldham en gitarist en singer-songwriter Jason Isbell die van 2001 tot 2007 lid van deze band was.

De vijf muzikanten die dezer dagen deel uitmaken van ‘Southern Rock’-formatie ‘Drive-By Truckers’ zijn de originele oprichters Patterson Hood (leadzanger, gitarist en voornaamste songschrijver, hier goed voor 7 van de 9 tracks) en gitarist Mike Cooley die de 2 overige songs “Maria’s Awful Disclosures” en het door saxofoon- en trompetklanken gekleurde “Every Single Storied Flameout” componeerde. Matt Patton is de bassist, Brad Morgan de drummer en Jay Gonzales speelt op deze nieuwe plaat vooral op keyboards en gitaren.

De albumtitel “Welcome 2 Club XIII” refereert naar de gelijknamige ‘Club XIII’ in Muscle Shoals, Alabama waar ‘Drive-By Truckers’ één van hun allereerste optredens heeft gespeeld. In tegenstelling tot hun vorige platen werden de politieke statements op dit album volledig achterwege gelaten. Het zijn deze keer meer autobiografische en soms nostalgisch klinkende nummers geworden. Op de eerste video brengen we voor u de als eerste single uitgebrachte rockende albumtiteltrack en het tweede filmpje levert ons de 7 minuten durende albumopeningstrack “The Driver”.

Op deze plaat zijn er ook drie gastvocalisten te horen met zangeres Schaefer Llana uit Cleveland, Mississippi die backing vocals zingt op het stevig rockende “The Driver” en op de ingetogen gebrachte slotballad “Wilder Days”, Mike Mills - bassist en keyboardsspeler bij ‘R.E.M.’ - die backing vocals verzorgt bij de song “Maria’s Awful Disclosures” en de countryzangeres en songschrijfster Margo Price uit Nashville die backing vocals meezingt op het countryrocknummer “Forged In Hell And Heaven Sent”.

In de songs “Shake And Pine” en “We Will Never Wake You Up In The Morning” klinkt Patterson Hood zoals Neil Young in zijn beste tijden. Als liefhebbers van mooi gezongen ballads verkiezen wij het nummer “Billy Ringo In The Dark” echter als onze favoriete song uit “Welcome 2 Club XIII” van ‘Drive-By Truckers’, maar we zullen het u zeker niet kwalijk nemen als u voor één van de overige acht tracks op deze schitterende nieuwe plaat zou kiezen.

(valsam)